Salupele de transport persoane sunt salupe de serviciu si se deosebesc fundamental de ambarcatiunile de agrement, care pot transporta de asemenea persoane, prin destinatia folosirii care este una comerciala. In acest caz raspunderea asumata pentru siguranta si integritatea persoanelor transportate este mult mai mare.
Daca ambarcatiunile de agrement se construiesc avand la baza standardele armonizate, valabile pe tot teritoriul Uniunii Europene, salupele de transport persoane trebuiesc construite dupa documentatii avizate de o societate de clasificare sau de alte organisme agreate.
Construirea salupelor de transport persoane dupa documentatii avizate in acest fel asigura respectarea tuturor normelor internationale privitoare la siguranta navigatiei si a vietii pe mare.
Salupele de transport persoane au datorita destinatiei dotari specifice care tin in primul rand de siguranta vietii la bord cat si de confort. In primul caz se situeaza dotari ca: veste de salvare, colaci de salvare, echipamente de stins incendiu, echipamente de radiocomunicatii
Salupele de transport persoane pot transporta pana la 12 pasageri, peste aceasta cifra se intra in alta categorie, si anume navele de pasageri, care trebuie sa indeplineasca cerinte mult mai severe.
Acest tip de ambarcatiuni sunt in majoritatea lor ambarcatiuni de glisare, avand in vedere ca timpii de deplasare trebuie sa fie relativ mici, transportul facandu-se in majoritatea cazurilor in scopuri de serviciu. Sunt de asemenea si salupe de transport persoane, care sunt puse la dispozitia turistilor de catre diversi operatori turistici, pentru plimbari de agrement. Acestea se deplaseaza adeseori in regim de deplasament (viteze in gama 8-12 Km/h) pentru a se putea admira pe indelete frumusetile naturale ale Deltei Dunarii in special, dar si a altor zone ale Dunarii si diverselor lacuri.
Acest tip de ambarcatiuni poate fi condus doar de catre ofiteri fluviali, ceea ce de multe ori este un inconvenient pentru proprietari. Practica din Romania prezinta si o varianta “ajutatoare”, si anume inmatricularea acestor salupe la “agrement”, in acest caz ele putand fi conduse si de cei ce detin un permis de conducator ambarcatiune de agrement.
In cele mai multe cazuri salupele de transport persoane sunt salupe mixte care pot servi atat la transportul pasagerilor cat si al marfurilor.